nope.dk - Danmarks Website Chart

 

Chrisas Chinchilla

 

Forside

Velkommen

Chins

Nyheder

Til Salg

Chin Info

Udstilling

Galleri

Links

        Åbent forum   Kontakt

 

 
 

   Chin-info

 

 

Chinchillaen:

Chinchillaen er en gnaver som stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. Igennem mange år blev chinchillaen hovedsagelig brugt som pelsdyr, men i de senere år er den blevet et populært kæledyr.

Den er med sin tykke pels utrolig blød. Den har et fantastisk sind, og ikke to chinchillaer er ens. De har hver deres egenskaber, som man bør respektere.

Chinchillaen er et natdyr, og er derfor et ideel kæledyr til den som ikke er hjemme i dagtimerne, så kan man nyde hinandens selskab om aftenen. Chinchillaen er netop på grund at den er et natdyr ikke ideel som kæledyr til mindre børn, samt børnehave og lign., da den skal have ro om dagen.

Chinchilla kan holdes som kæledyr alene eller man kan vælge at have flere sammen, man skal dog gøre sig klar om man ønsker at få unger.

Chinchillaer er et aktiv dyr og bør have meget opmærksomhed, aktivering og løbeture.

For at dyret holdes sundt og rask længe er det vigtigt at give den fornødne pasning og pleje. Chinchillaen kan sagtens blive 20 år, endda måske mere med den rigtige kost osv. Så man skal tænke sig godt om inden man anskaffer sig en chinchilla.

Chinchillaen er nok mest kendt som den standard grå chinchilla. I virkeligheden findes der et utal af farver, også kaldet mutationer. Nye farver kommer fortsat til.

 

Fodring:

Det er meget vigtigt at fodre sin chinchilla rigtig, ellers følger der sygdomme og evt. død med. Alt for mange chinchillaer bliver syge pga. kosten. De hyppigste sygdomme er diarré eller forstoppelse, som begge kan ende med en dødelig udgang.

Chinchillaen skal som sin daglige kost have chinchillapellets, hø, og drikkevand. Altid i rigelig mængder, og altid tilgængeligt.

Ved chinchillapellets skal man være opmærksom på, at holdbarheden er 3 måneder fra produktionsdato. For gamle pellets har ingen næring, og vitaminer, som også kan føre til sygdomme. Ved foderskift er det vigtigt at man overgår langsomt til det nye foder, da tarmsystemet er meget følsomt overfor pludselige foderskift.

Brug altid tørt hø. Vådt hø kan let blive fordærvet og give problemer med fordøjelsen. Det er bedst at bruge ovntørret hø, da dette er 100 % fri for svampesporer.

Da chinchillaen er en gnaver og dens tænder vokser, har den behov for en masse gnavemateriale i buret, som den kan slide tænder på. Det kunne f.eks. være kalksten, æble - pære - eller bøgetræsgrene. Brug aldrig grene fra stenfrugttræer, da de indeholder garvesyre.

Chinchillaen skal da også forkæles lidt med godbidder, men brug dem med måde. Det er så fristende at give mange rosiner når chinchillaen sidder og ser nok så sød ud, og med sine bedende øjne beder om ”bare” en mere". Det går altså ikke, netop rosiner er gode som godbidder, men der må ikke gives mere en max 2 pr. dag.

Af andre godbider kan nævnes johannebrødskerner, majsflager, samt andre chinchillagodkendte godbidder, men husk at give dem med måde. Se også ernæringsråd længere nede på siden.

 

Buret:

Et bur kan man enten købe eller bygge selv. Det kan være af plastic, trådnet, eller træ.

Chinchillaen kræver meget plads, da den elsker at hoppe rundt.

Buret bør ikke være for højt, i tilfælde af dyret falder ned.

Buret bør indeholde; siddebrædder (helst i træ og en egnet træsort til at gnave i), gnavergrene, kalksten, hus (til at sove i), foderskål (gerne tung så den ikke kan smides rundt i buret), drikkeflaske eller vandskål. Ved en drikkeflaske skal man være opmærksom på at rense denne, da der kan dannes alger, og en sandkasse.

Sandkassen behøver ikke stå i buret hele tiden, da de kan finde på at anvende den som toilet. Det er dog vigtigt at sætte badet i buret i et par timer om aftenen. Sørg for kun at bruge sand beregnet til sandbad for chinchillaer. Det skal være det fine, da det grove kan være hårdt for deres bløde pels.

I bunden af buret anbefales det at anvende spåner, eller træbriketter. Har man trådnetsbure anvendes der ingenting.

Af andet udstyr til buret, kan nævnes hængekøjer, løbehjul, og papegøjelegetøj i træ.

Buret skal helst placeres på et lyst og åbent sted, samt løftet fra gulvet.

Det skal holdes væk fra træk, radiatorer, direkte sollys, andre kæledyr, køleskab, fjernsyn, stereoanlæg og lign.

Det er vigtigt at dyret ikke er i buret hele tiden, men kommer ud på løbeture.

Dagligt skiftes foderet, høet og vandet. De våde spåner fjernes og nyt tilsættes. En gang om ugen bør man rense buret helt.

 

Sundhed:

Hvis du dagligt har din chinchilla i hænder opbygger i et dejligt tæt tillidsforhold.

Hold altid øje med afføring (må ikke være fast eller for løs), chinchillaens tænder, pels, og om dens øjne ører og næse er rene.

Ved enhver tvivl om din chinchillas sundhed, kontakt da din lokale dyrlæge.

Ernæringsråd:

En syg og udmattet chin der ikke spiser selv:

Blød lidt foderpiller op i vand og bland det i noget A-38 (tarmregulerende) og giv det enten med ske, hvis chinnen kan selv, eller med sprøjte hvis den er så svag. Husk den også skal have vand.

Diarre:

Ved kun lidt diarre kan der gives en tvebakke, mine chins er helt vilde med tvebakker.

Ved kraftigere diarre, giv da tvebakke og nogle få (ca. 6 stk.) tørret blåbær (fås hos Matas og i helsekostforretninger)

Forstoppelse:

Rosiner eller lidt sveske, og ellers en masse løbeture.

En tynd chinchilla:

Giv nogle Kraft Grund piller (fås hos Copenhagen Chins og Kæledyrsshoppen), dog ikke mere en ca. 4 stk. pr. gang, da de indeholder lucerne. Der kan også gives lidt hvidtjørn, som øger appetitten. En rigtig god ting man kan give dem er alfalfa høbriketter (fås hos Copenhagen Chins), dels er de gode for vægten, og dels gode for tænderne, da det er hårdt presset hø. Disse elsker mine chins også.

Godbidder:

Skal du ud at købe godbidder kan det anbefales at købe johannebrødskerner og majsflager), men vil du forkæle lidt mere (også pengepungen) vil det være en god ide at tage et kig på zooplus hjemmeside. Der kan man virkelig få alt hvad dyrene måtte ønske sig, til billige penge. Jeg har netop købt en masse hjem, og jeg er vist blevet ”gud” i deres øjne.

 

Ved køb af chinchilla bør du være opmærksom på følgende:

Afføringen (må ikke være for fast eller tynd)

Køb ikke dyr hvos øjne, næse eller mund løber i vand

Tænderne skal være orangefarvet

Chinchillaen skal være sund og frisk at se på, og da det er et kæledyr er det vigtigt at dyret er vant til at blive håndteret, spørg da altid om du må holde det.

Sørg for at få foder og hø med til evt. foderskift

Hav en transportkasse med spåner i bunden, lidt hø, foder og vand (hvis det er en lang tur) når du henter din chinchilla, papkasse duer ikke da dyret vil gnave sig ud af denne.

Tænk på hvornår du henter din chinchilla, det bør ikke være midt på dagen på en varm sommerdag.

 

Hvor køber jeg min chinchilla:

Du kan vælge at købe din chinchilla i en dyrehandel, eller du kan købe den hos en opdrætter.

Forskellen er, at hos en opdrætter får du oftest stamtavle, foder, og hø med. Chinchillaen er også mere vant til hænder hos en opdrætter, da denne har mere tid til dyrene.

Selvfølgelig kan dyrene hos en dyrehandel være ligeså gode, valget er op til dig.

 

 

Alle rettigheder forbeholdes / © 2003 Dorthe Tomicich

Sidst opdateret d.  02-08-07